Danie zjadane chętnie zarówno przez dzieci jak i dorosłych.
Gyros drobiowy z frytkami:
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- Sałata:
- 1 sałata lodowa
- 1/2 zielonego ogórka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- Sałata:
- 1 sałata lodowa
- 1/2 zielonego ogórka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku

Etapy przygotowania
Mięso pokroić w cienkie, niezbyt duże kawałki. Przełożyć do miski. Wymieszać z przyprawami i olejem. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać suchą patelnię (nie dodajmy już żadnego tłuszczu) i smażymy mięso na dość silnym ogniu -cały czas mieszając. Mięso powinno być lekko zrumienione. Sałatę lodową kroimy i łączymy z pokrojonym ogórkiem i pomidorami koktajlowymi. Jogurt łączymy z majonezem (można dodać przeciśnięty ząbek czosnku). Doprawiamy i dokładnie ale delikatnie mieszamy . Całość podajemy z frytkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 96
Przepis na brioszki, które można podać zarówno ze słodkim jak i słonym dodatk...
Odsłon: 128
Ostatnio komentowane przepisy

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 96
Przepis na brioszki, które można podać zarówno ze słodkim jak i słonym dodatk...
Odsłon: 128



Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- Sałata:
- 1 sałata lodowa
- 1/2 zielonego ogórka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku
Mięso pokroić w cienkie, niezbyt duże kawałki. Przełożyć do miski. Wymieszać z przyprawami i olejem. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać suchą patelnię (nie dodajmy już żadnego tłuszczu) i smażymy mięso na dość silnym ogniu -cały czas mieszając. Mięso powinno być lekko zrumienione. Sałatę lodową kroimy i łączymy z pokrojonym ogórkiem i pomidorami koktajlowymi. Jogurt łączymy z majonezem (można dodać przeciśnięty ząbek czosnku). Doprawiamy i dokładnie ale delikatnie mieszamy . Całość podajemy z frytkami.